Nacházíte se zde: Zrnění >> Makrobiotická encyklopedie >> Fazole pinto

Fazole pinto

  • Element: Země
  • Kyseliny a zásady: Slabě kyselinotvorné

Element:

Země

Posiluje:

Žaludek, slezinu, slinivku

Pěstování:

Jako ostatní luštěniny. Rostlina se plazí do výšky, plody najdeme v luscích.

Původ:

Fazole pinto se pěstuje na jihu USA a v Mexiku, kde spolu s kukuřicí a rýží představuje základ stravy.

Příprava:

  1. Fazoli pinto připravujeme jako ostatní fazole: namočíme několik hodin či přes noc, slijeme vodu, přidáme novou a vaříme asi hodinu v tlakovém hrnci, případně ještě s řasou kombu. Poté jsou připravené k dalším úpravám. Mexičané je konzumují společně s rýží v kukuřičné placce - tortile.

Účinky:

Fazole pinto obsahuje spoustu vlákniny rozpustné i nerozpustné. Povzbuzují tak činnost střev a vážou na sebe cholesterol. Při problémech s nadýmáním používáme do fazolí koření jako je kmín, anýz, fenykl či saturejka. Důsledně také slíváme vodu z namáčení a před zatlakováním sbíráme pěnu. Pomáhá také vařit fazole déle a s řasou kombu, která pomáhá fazole změkčit a činí je stravitelnějšími.

 

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz