Nacházíte se zde: Zrnění >> Makrobiotická encyklopedie >> Potraviny >> Luštěniny a jejich alternativy >> Fazole černé oko

Fazole černé oko

  • Element: Země
  • Kyseliny a zásady: Slabě kyselinotvorné
  • Dopřejeme si: Občas
  • Původní: Ne
  • Zařazení potraviny: Luštěnina
  • Léčivka: Ne

Pěstování

Jako ostatní luštěniny. Rostlina se plazí do výšky, plody najdeme v luscích.

Původ

Fazole černé oko pochází z jihu Afriky, odkud se v 18. století dostala do Ameriky. Dnešní produkci černého oka vévodí Kalifornie.

Základní příprava

Fazoli pinto připravujeme jako ostatní fazole: namočíme několik hodin či přes noc, slijeme vodu, přidáme novou a vaříme asi hodinu v tlakovém hrnci, případně ještě s řasou kombu. Poté jsou připravené k dalším úpravám. Výborné jsou tzv. "na kyselo" - s osmahnutou cibulkou, dochucené česnekem, majoránkou a zakápnuté octem rýžovým či jablečným.

Účinky

Černé oko pro slou sladkou chuť pomáhá uvolňovat a rozpouštět blokace v oblasti slinivky a sleziny. Zjemňuje a dodává tělu množství živin.

 

Více z této kategorie: « Hrách

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz