Hrách

  • Element: Strom
  • Kyseliny a zásady: Slabě kyselinotvorné
  • Dopřejeme si: Často
  • Původní: Ano
  • Zařazení potraviny: Luštěnina
  • Léčivka: Ano

Posiluje

Žlučník, játra

Pěstování

Popínavá bobovitá rostlina, která je poměrně nenáročná na pěstování. V lusku najdeme malé hrášky, které jsou chutné i čerstvé jako zelenina.

Původ

Původem je z východního středomoří, odtud se rozšířil všude pos světě a v Čechách má velmi dlouhou tradici.

Formy výskytu

v barvě zelené či žluté

loupaný a půlený

jen loupaný

neloupaný, celý (zatím jsme ho nikde nesehnali v bio kvalitě)

Způsoby přípravy

  • Jako ostatní luštěniny - namočit pár hodin či přes noc, poté slít vodu a vařit v nové pod tlakem záleží na jeho stáří a formě - celý potřebuje vařit asi hodinu, půlenému stačí půl či jen dvacet minut a lze ho připravit i bez tlaku. Když je hrách uvařený, promění se rázem v kaši. S tím je třeba při přípravě počítat. Hodí se pak jako základ polévky či se z něj připravuje staročeská hrachová kaše ochucená smaženou cibulkou, majoránkou a česnekem. 
  • Další možností je připravit si z neloupaného celého hrachu pučálku - hrách se namočí přes noc a poté se nechá v nakličovacích miskách či v cedníku či ve sklenici naklíčit. Poté se praží na oleji ochucený solí či zastříknutý sojovou omáčkou.

Vlastnosti

Hrách je velmi vydatná luštěnina, která obsahuje množství minerálů a vitaminů, hlavně skupiny B.

 

Více z této kategorie: Fazole černé oko »

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz