Nacházíte se zde: Zrnění >> Statické stránky >> Obsah čísel Zrnění

Obsah čísel Zrnění

Obsah čísla 2/2017

 

Úvodník
Makrobiotika je nádherně logická filosofie - rozhovor s Martinem Jelínkem
Téma: Dlouhověkost
Poselství modrých zón - Honza Jícha o lidech s prokazatelně nejdelším věkem
Desatero dlouhověkosti Jarmily Průchové
Desatero dlouhověkosti Adély Stonjekové
Anketa - máte ve svém okolí někoho hodně starého?
Moje prateta Liduška - rozhovor Honzy Kysely s pratetou (nar. 1916)
Okénko Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána
Okénko Jarmily Průchové
Vaření v českomoravské kotlině - výňatek z poslední kuchařky J. Průchové
Šetřeme energii i své oči - Ota Reiss o vhodných a nevhodných zdrojích osvětlení
Vzpomínka na Adelberta Nelissena
Překlady
John Kozinski: Co je makrobiotika?
Dirk Benedict - VIII. část knihy Zpověď kamikaze kovboje
Bob Carr: Prameny energie
Škola vaření
Vydatný podzim a zima
Recenze knih M. Jelínka
Reportáže
2x Chorvatsko a 1x jídelna Z. Terešové v Praze
P.S. Prázdná sláma
Sára a Ludva - komiks

 

 

 

Obsah čísla 1/2017

Úvodník
Téma: Česká makrobiotická strava dneška
Viva la revolución! - programový článek o jednotlivých složkách stravy a co z nich do MB patří, nepatří, nebo - už zase patří
Přestat myslet jen na stravu - rozhovor s Bobem Carrem

Proč chodit za kováříčkem, když máme kováře? - rozhovor s Bobem Dvořákem
Je třeba si uvědomit trojrozměrný formát makrobiotiky - rozhovor s Milanem Dvořákem st.
Makrobiotika se pojí s naší půdou - rozhovor s Lenkou Hlaváčovou
Striktní nesmíš jsou dnes překonaná - rozhovor s Dagmar Lužnou
Každý jinak jíme - a myslíme - rozhovor s Jarmilou Průchovou
Po kašovité stravě budeme kašovití - rozhovor s Petrou a Otou Reissovými
Vždycky se ptáme proč - rozhovor s Vladimírou Strnadelovou a Janem Zerzánem
Nedělala bych problémy, kde nejsou - rozhovor se Zuzanou Terešovou

Menu na... školní svačiny - praktické téma v podání Petry Reissové, skutečné odbornice a matky dvou skvěle živených, aktivních dětí

Překlady

John Kozinski: Očista - Mýty a úskalí (2. díl)
Dirk Benedict: Zpověď kamikaze kovboje (7. díl)

Menopauza - toto téma poprvé v Zrnění, v zásadním článku Jarmily Průchové

Škola vaření: Luštěniny - další díl zevrubného, dynamického a dokonale praktického kurzu základního vaření od Kateřiny a Jana Kyselových. Více na http://www.kyselove.cz/

Recenze
O jednom literárním zjevení. Podrobně - a nadšeně! - píše o knize Honzy Jíchy "Literární monády" Magdalena Doležalová

P.S. (Prázdná sláma)
Makrobiotikové táhnou do voleb

Sára a Ludva

OBSAH ČÍSLA 2/2016

Úvodník: Zpátky do trenek

Hledám kvality, o nichž dotyčný ani neví – Rozhovor s Janou Demjanovou

Tušit příčinu nemoci nestačí – Rozhovor s MUDr. Vladimírem Vogeltanzem

Podporuji makrobiotiky s nadhledem a otevřenou myslí – Rozhovor s PharmDr. Margit Slimákovou

 

TÉMA: Když makrobiotika škodí

Svoboda a zdraví za cenu extremismu a přepracovanosti? – Klára Jíchová

Otazníky nad vitaminem B12 – MUDr. Roman Votrubec

Makrobiotika a její rizika – Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán

VOX POPULI

Meze neomezeného – Ota Reiss

Meze a limity makrobiotiky – Helena Lánská

Limits of macrobiotics (your point of view) – physical, social, emotional / Meze makrobiotiky (když tomu tak chcete říkat) – fyzické, sociální a emocionální – Bob Carr

Na dohled od nekonečna – Honza Jícha

ANONYMNÍ PŘÍBĚH I.

ANONYMNÍ PŘÍBĚH II.

ANONYMNÍ PŘÍBĚH III.

Očista – mýty a úskalí – John Kozinski

PŘEKLADY

Warren Wepman: Jak sladké... (2. část)

Dirk Benedict: Zpověď kamikaze kovboje (VI. část)

To nejdůležitější, co se nevešlo do článků o cukrovce (2. část) – Jarmila Průchová

Škola vaření: Sůl – Kateřina a Jan Kyselovi

O vláknině – Jarmila Průchová

Potravina čísla: Kadeřávek – Kateřina a Jan Kyselovi

Naše škola – Honza Jícha

Inspirace – rozhovor s Danem Mikušíkem

Inzerce

P.S. Prázdná sláma: Policie ČR konečně vzala esoteriku vážně

Sára a Ludva

 

OBSAH ČÍSLA 1/2016

Úvodník (H. Jícha)

Rozhovor s módní návrhářkou Táňou Havlíčkovou

Rozhovor s cvičitelkou dynamické jógy Hanou Suberovou

Rozhovor s terapeutkou Janou Novotnou

Téma: Ženská krása

H. Jícha: Lesk a bída krásných žen

O. Reiss: Cesta ke zdravé kráse pomocí makrobiotiky

L. Hlaváčová: Blahodárné omlazující procedury

H. Jícha, J. Kudláčková: Smutné osudy krásy

Sources of Energy / Prameny energie:

B. Carr: Energy of Woman / Energie ženy

H. Lánská: Porod a ženská krása

Vox populi: Ženská krása

H. Jícha: Návod na ošklivou dceru

Trocha poezie – F. Villon

Téma: Cukr a spol.

H. Jícha: Moc sladká moc

W. Wepman: Jak sladké! (1. část)

B. Carr: Sladký život, nebo peklo na Zemi?

K. Kyselová: Škola vaření: Sladká chuť

J. Průchová: To nejdůležitější, co se nevešlo do článků o cukrovce

Recenze na knihu

Zdraví v ohrožení. Hořká pravda o sladkém cukru

Poradna

MUDr. V. Strnadelová: Gynekologické výtoky

H. Jícha: Palmový ouvej

Okénko Jarmily a Jaroslava Průchových

Překlady

Dirk Benedict: Zpověď kamikaze kovboje (V. část)

Menu na… jarní očistu bez soli a oleje (K. Kyselová, L. Hlaváčová)

Inzerce

P.S. Prázdná sláma

První svobodná otevřená waldorfská vysoká škola

Sára a Ludva

 

OBSAH ČÍSLA 2/2015

Úvodník (H. Jícha)

Rozhovor s Lukášem Sommerem

Rozhovor s ThDr. Jiřím Šlégrem

Téma: Dětská strava a kojení

Tohle jíst nesmíš, budeš nemocnej! aneb makrobiotický rodič chybující

Z. Pavlická: Obilné mléko namísto mateřského

K. Jíchová: Kojím, a nejsem vychrtlá!

V. Strnadelová: Poznámky ke stravě kojících žen

B. Carr: Slovo ke kojícím ženám

Okénko Jarmily a Jaroslava Průchových

Sources of energy / Prameny energie:

Bob Carr: Energy of Humour (Amusement, Fun) / Energie humoru, zábavy a legrace

Překlady:
W. Dufty, D. Benedict: Zpověď kamikaze kovboje (IV. část)

H. Jícha: Oheň v kuchyni

O. Reiss: Strava a fyzická aktivita

O. Reiss: Domácí vakuování

Eating Out: Beroun, Mnichovo Hradiště

Škola vaření

K. a J. Kyselovi: Tuky

Poradna (O. Reiss)

Osobnost

H. Jícha: Maimonides

Reportáže

Radost ze života ve Špindlerově Mlýně

První ročník Divokého tábora

Menu na… snídaně (K. a J. Kyselovi)

Inspirace

S. Koblin: Moje makrobiotická cesta – ozvěny jedné epochy

Recenze

Film Domácí péče

Trocha poezie (J. Charvát)

H. Jícha: Otcovská dovolená

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma

Z ústní lidové slovesnosti

Sára a Ludva

 

OBSAH ČÍSLA 1/2015

Úvodník

Rozhovor s Lenkou Čablovou

Michio Kushi
V MAKROBIOTICE JE ČLOVĚK SVÝM VLASTNÍM VŮDCEM
Životopis M. Kushiho z New York Times
MICHIO KUSHI VE VZPOMÍNKÁCH SVÝCH ŽÁKŮ
Vzkaz Michia Kushiho do Kientalu 1993

H. Jícha: Poučení z radostného vývoje

H. Jícha: Trochu falše

Sources of energy / Prameny energie:
Bob Carr: Your infinite self or money / Vaše věčné já, nebo peníze?

H. Jícha: O srandě beze srandy

Zuby
J. Průchová: O zubech prakticky
K. Jíchová: Po zuby vyzbrojeni
O. a P. Reissovi: Síla a otužení přichází z oslabení

Překlady:
W. Dufty, D. Benedict: Zpověď kamikaze kovboje (III. část)

Poradna:
V. Strnadelová, J. Zerzán: Několik postřehů o tuku

Vox populi: Co přináší změna stravy
Požehnal chléb a dal ho svým učedníkům

Potravina čísla: Listová zelenina

Menu na… chutné jaro

Inspirace
T. G. Masaryk: Starý strom (o makrobiotice)

Okénko Jarmily Průchové

Osobnost: Franz Kafka

Recenze: Makrobiotické dobroty babiček Dáši a Světlany; Kuchařka která neklame

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma: Katalog nových chorob

Sára a Ludva

OBSAH ČÍSLA 2/2014

Úvodník – H. Jícha

Rozhovor s Janou Reissovou

Rozhovor s Irenou Dutkovou

In margine rozhovoru s MUDr. Elekovou

 - Naléhavý dopis paní doktorce Elekové (J. Průchová)

 - Poznámka k MUDr. Elekové (O. Reiss)

 - Reakce na rozhovor s dr. Elekovou (J. Tomeček)

 - Reakce redakce (H. Jícha)

H. Jícha: Velký život pro chlapy

Anketa: Jaká jsou podle vás úskalí současné (české) makrobiotiky?

 - J. a J. Průchovi: Úskalí nejvážnější

 - V. Strnadelová, J. Zerzán: Rizika makrobiotiky

 - B. Carr: The challenges and pitfalls of contemporary Czech macrobiotics / Výzvy a úskalí současné české makrobiotiky

 - K. Jíchová: Úskalí makrobiotiky včera i dnes

Překlady:

 - W. Dufty, D. Benedict: Zpověď kamikaze kovboje (II. část)

 - Sources of energy / Prameny energie:

 - Bob Carr: Energy of Sleep / Energie spánku

Nad Biblí pod čarou: David a Goliáš

Okénko Jarmily a Jaroslava Průchových

Poradna: O mase (V. Strnadelová)

Z. Pavlická: Kojení

K. Jíchová: O kojení

Menu na… víkend našich předků (K. Kyselová)

Techniky krájení zeleniny (K. Kyselová)

Anketa: Jaké je nejlepší nádobí na vaření?

 - Víme, v čem vaříme? (V. Chasáková)

 - Nádobí ve zdravé kuchyni (O. a P. Reissovi)

 - Vox populi

Inspirace

 - M. Kushi: Zdravice evropskému kongresu v Kientale 1991

Střípky ze Zrnosetí: Slaměné domy (J. Sela)

Osobnost: Mistr Jan Hus (H. Jícha)

Projekt Vižina

Recenze: Učebnice vzhledu

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma: Zrnění ve stávající podobě končí

Sára a Ludva

OBSAH ČÍSLA 1/2014

Úvodník – H. Jícha

„Kbelíků není potřeba“ – Rozhovor s MUDr. Ludmilou Elekovou

Téma: Spánek

- K. Jíchová: Božský spánek

- K. Poláková: Spánek

- K. a H. Jíchovi: Malé a velké noční snění

- O. Reiss: Zdravé bydlení

- Anketa: Spánek a sny

Překlady

W. Dufty, D. Benedict: Zpověď kamikaze kovboje

Sources of energy / Prameny energie

Bob Carr: Energy of Sex & Chakras (Pt 2) / Energie sexu a čaker, 2. část

Okénko Jarmily a Jaroslava Průchových

Ozvěny podzimního semináře J. Průchové

D. Bláha: Feng Shui pomáhající zdravému spánku

Poradna: Arzén v celozrnné rýži

Okénko V. Strnadelové a J. Zerzána

Inspirace: Řeč náčelníka Seattla

R. Votrubec: Pravda a mýty o vitamínu D

Menu na… Víkend v přírodě pro dva

K. Kyselová: Kondimenty a pickles na léto

Osobnost: Johann Wolfgang von Goethe

Projekt Vižina

Recenze

- V. Hoefle: Výchova bez blbých keců

- A. Solterová: Moudrost raného dětství

- V. Strnadelová: Radost ze zdravých dětí (3. vyd.)

V. Strnadelová: Kojenci a ovoce

K. a J. Kyselovi: Techniky přípravy zeleniny

Hotelové menu podle Václava Fuska: Salát z polenty

Zrnosetí 2014

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma: Za harmonický rozvoj našich dětí!

Sára a Ludva

Obsah jarního čísla 1/2013

Úvodník – Dobrý den v lepších časech

Slovo redakce

Z redakční pošty

Rozhovor s MUDr. Vladimírou Strnadelovou – o různém vnímání makrobiotiky, o potravinových alergiích a lepku

Téma: Lepek

Honza Jícha: Antiglutena

Jarmila Průchová: Lepek – zbytečný strašák

V. Strnadelová-J. Zerzán: Lepek

Menu na... bezlepkový víkend

Bez lepku, nikoli bez radosti – recepty na několik bezlepkových lahůdek

Překlady

A. a M. Kushiovi: Komplikace v těhotenství – díl IV: Křeče a deprese

Sources of Energy / Prameny energie

Bob Carr: Energy Through The Foot / Energie skrze chodidla

Osobnost: John Lennon (III. díl) – Beatle-makrobiotik na cestě k prozření

Potravina čísla: Hrách

Výsledky výzkumu iniciovaného Otou Reissem

Okénko Jarmily Průchové

Poradna: Je na celozrnné rýži plíseň? – z korespondence s firmou Pro-Bio

Eating Out – Praha

Čínská studie VI. – diabetes a roztroušená skleróza

Reportáž: Rodová osada funkční i nefunkční – o životě ve vesnici srbských Čechů

Inspirace: Čekání na Godota (závěr) – hledání smyslu nejnesmyslnější divadelní hry světa

Recenze

M. Kushi, A. Jack: Makrobiotikou ke skutečnému zdraví

Zrnosetí 2013

Inzerce

P. S. – Prázdná sláma: Mayská vláda přinucena k demisi!

Sára a Ludva


Obsah letního čísla 2/2013

Úvodník

Slovo redakce

Rozhovor s Václavem Fuskem

Téma: Otcovství

Otcovství jako úkol

Otec v diagnostice

Rovnoprávnost v praxi

Nad Biblí pod čarou: O svatém Josefovi

Překlady

A. a M. Kushiovi: Komplikace v těhotenství – díl V.: Otoky a nadměrné přibývání na váze

Sources of energy / Prameny energie

Bob Carr: The power of having a dream / Síla snu

Okénko Jarmily a Jaroslava Průchových

Okénko MUDr. Vladimíry Strnadelové

Poradna: Je sója vhodnou potravinou pro všechny věkové kategorie?

Osobnost: John Lennon (IV. díl) – Smrt největšího Brouka

Tradiční kuchyně světa (IX. díl): Srbsko

Menu na... Balkán

Potravina čísla: Nori

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma: Revoluční koncept lidské stravy dobývá svět!

Sára a Ludva


Obsah pozdně-letního čísla č. 3/2013

Úvodník

Rozhovor s Otou Reissem

Téma: Kuchyň

Tanec kolem plotny

Srdce domova

Dějiny kuchyně

Kuchyňský fejeton

Nad Biblí pod čarou: Největší kuchař

Překlady:

A. a M. Kushiovi: Komplikace v těhotenství – díl VI.: Myom

Sources of energy / Prameny energie:

Bob Carr: Energy through losing energy / Energie ze ztráty energie

Okénko Jarmily a Jaroslava Průchových

Okénko MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána

Poradna: Jak si mám se vším vařením uspořádat čas na mateřské?

Hotelové menu podle Václava Fuska

Kondimenty a pickles na babí léto

Tradiční kuchyně světa (IX. díl): Srbsko – 2. část

Menu na... Suši večírek

Potravina čísla: Dýňová semínka

Ekologické okénko: Ekotextil opět podvod

Osobnost: Nikola Tesla (I. díl)

Reportáž:

Pohanská extáze v metropoli

Jiný střípek z Banátu

Ota Reiss: Tři kroky ke zdraví

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma: Vymazlené bydlení

Sára a Ludva


Obsah podzimního čísla č. 4/2013

Úvodník

Rozhovor s Milanem a Květou Dvořákovými

Překlady:

A. a M. Kushiovi: Komplikace v těhotenství – díl VI.: Myom

Hotelové menu podle Václava Fuska

Sources of energy / Prameny energie:

Bob Carr: Energy of Sex / Energie sexu

Okénko Jarmily a Jaroslava Průchových

Potravina čísla: Dýně hokkaidó

Menu na čas

Poradna: Jak na babičky?

Kondimenty a pickles na podzim

Inspirace

Ota a Petra Reissovi: Tři kroky ke zdraví

Lenka Bláha Hlaváčová: Vnitřní očistou pro krásný vzhled

Reportáž: High Society Hand-Made

Osobnost: Nikola Tesla (II. díl)

Recenze: Benjamin Kuras: Nebýt Golema

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma: Impérium vrací úder

Sára a Ludva


Obsah zimního čísla č. 5/2013

Úvodník

Omluva redakce

Rozhovor s Jarmilou Průchovou

Téma: Těžké kovy

Překlady:

Jak vyčistit organismus od těžkých kovů?

Aby nás už zuby neotravovaly

Anketa na téma těžké kovy

Potravina čísla: Natto

Menu na… silvestrovské mecheche

Kondimenty a pickles na zimu

Milan Dvořák: Těžké kovy

Sources of energy / Prameny energie:

Bob Carr: The chakra energy, part 1 / Energie čaker, 1. část

Osobnost: Nikola Tesla (III. díl)

Reportáž

Podzimní seminář Jarmily Průchové

Kurz u Reissových

Recenze

T. Kašpar: Nespěchejte do rakve

O. a P. Reissovi: Pečeme a vaříme s Reissovými

Hotelové menu podle Václava Fuska

Inzerce

P.S. – Prázdná sláma: Trh s narkotiky dohání dobu

Sára a Ludva


Obsah zimního čísla 5/2012

Úvodník

Slovo redakce

Rozhovor s Jeanne van den Heuvel – jak se z komunistické aktivistky stala makrobiotička

Téma: Makrobiotické těhotenství a porod – výsledky celoročního výzkumu, prvního v ČR a jediného v tomto rozsahu

Nad Biblí pod čarou: Modlitba Páně – Aramejský otčenáš a učení Východu

Překlady

A. a M. Kushiovi: Problémové těhotenství – díl III: Bolesti zad

Osobnost: John Lennon (II. díl)

21. 12. 2012 – proroctví konce a začátku

Čínská studie V. – Obezita, Atkinsův dietní program

Medailon Táni Fischerové

Potravina čísla: Zelí

Poradna: Co s počínající paradentózou?

Okénko Jarmily Průchové

Inzerce

P. S. – Prázdná sláma: Genetické modifikace triumfují!

Sára a Ludva


Obsah podzimního čísla 4/2012

Úvodník

Omluva redakce

Rozhovor se Štěpánem Rakem

Rozhovor s Radkem Zítkou

Téma: Barvy

Něco o hudbě aneb cink a jang

Hudba dnes – přebytek v nedostatku

Co si vybrat za nástroj?

Co na to klasik?

Nad Biblí pod čarou: Píseň Davidova

Osobnost: John Lennon

Překlady

A. a M. Kushiovi: Problémové těhotenství – díl III

Bob Carr: Víc než jen jídlo

Čínská studie – díl IV.

Menu na… těhotenství v poklusu

Potravina čísla: Rýže

Okénko Jarmily Průchové

Tradiční světové kuchyně – díl VIII: Jižní Amerika (2. část)

Poradna: Oční eliminace u dětí

Reportáž: Akce Metyl

Recenze: Česká kuchyně za dob nedostatku

Inspirace: Čekání na Godota

Inzerce

P. S. – Prázdná sláma: Největší meditační hudebník všech dob poprvé v Praze!

Sára a Ludva


Obsah letního čísla 2/2012

Úvodník

Omluva redakce

Rozhovor s Adelbertem Nelissenem

Téma: Barvy

O barvách

Přírodní barvení látek

O barvách a lidech

Barvy v jazyce

Barvy všecky

Překlady

A. a M. Kushiovi: Problémové těhotenství – díl II: Předčasný porod

Čínská studie – díl III.

Menu na… stavbu

Potravina čísla: Kedlubna

Poradna: Nevhodné dary

Okénko Jarmily Průchové

Tradiční světové kuchyně – díl VIII: Jižní Amerika (1. část)

Šustlo se kolem nás

Osobnost: Lev Nikolajevič Tolstoj (3. díl)

Reportáž: Brněnská biokomunita

Recenze

Doba jedová II

Víte, co jíte

Inzerce

P. S. – Prázdná sláma: Boom organických materiálů

Sára a Ludva


Obsah jarního čísla 1/2012

Úvodník
Omluva redakce
Rozhovor s Radomilem Hradilem – o biodynamickém zemědělství, inteligenci v přírodě a našem pokorném vztahu k ní
Téma: Bio

Bio pro život – podrobně o bio potravinách a ekologické kosmetice a hygienických přípravcích
Bio v širším slova smyslu – studie ing. J. Průchové na téma pozitivních a negativních vlivů na život. Co je BIO, a co už ANTI-BIO?

Mayské proroctví – III. část – závěrečné zamyšlení nad mayským poselstvím
Překlady

A. a M. Kushiovi: Jak zvládat těhotenské chutě

Čínská studie – díl I. – úvodní část rozsáhlého výtahu z monumentálního výzkumu prof. C. Campbella China Study (Čínská studie)
Eating out – kde se dobře najíst v českých městech
Menu na… půst
Potravina čísla: Kernotto
Poradna: Jak na hubnutí?

Tradiční světové kuchyně – díl VII: Japonsko (5. část)
Šustlo se kolem nás
Osobnost: Lev Nikolajevič Tolstoj
Recenze

Opět na rozcestí

Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Konečně vychází zdravotně nezávadná početnice
Sára a Ludva


Obsah zimního čísla 5/2011

Úvodník
Předplatné – podmínky a tarify
Rozhovor s Ivanou Königsmarkovou – čelní představitelka českého domácího porodnictví hovoří o své kariéře i o tom, proč se stala oficiálnímu porodnického systému trnem v oku
Téma: Voda

Slovo o vodě – poslední díl z celoročního seriálu o základních živlech
Strava pro element vody – o zdraví ledvin, močových cest a pohlavních orgánů ve vztahu k jídlu
Vodní svět – o vodě z mnoha pohledů
Nad Biblí pod čarou – voda v křesťanské symbolice
Ze starších Zrnění: Regenerace ledvin, močového měchýře a pohlavních orgánů
Mayské proroctví – II. část

Horoskop – astrologická interpretace celého přelomového roku 2012
Překlady

A. a M. Kushiovi: Od početí k porodu (7. část)

Eating out – kde se dobře najíst v Plzni
Menu na… hory – výživná jednoduchá jídla pro zimní pobyt
Potravina čísla: Jedlé kaštany
Poradna: Jak solit?
Tradiční světové kuchyně – díl VII: Japonsko (4. díl)
Šustlo se kolem nás
Inspirace: Feng-šuej (5. díl)
Reportáž ze Zrnobraní
Recenze

Doba jedová
Luštěninová kuchařka
Ještě víc o domácím porodu
Kniha roku

Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Domácí porody opět na přetřesu
Sára a Ludva


Obsah podzimního čísla 4/2011


Inzerce v Zrnění – Pravidla a tarify
Rozhovor s ing. Jarmilou Průchovou
Téma: Kov

Slovo o kovu
Strava pro element kovu
Vojna a mír – O podstatě válek z různých pohledů
Nad Biblí pod čarou – Když bratr nezná bratra aneb Ábel a Kain
Ze starších Zrnění: Regenerace plic a tlustého střeva
Mayské proroctví – 1. díl povídání o mayském kalendáři a Fenoménu 2012

Překlady

A. a M. Kushiovi: Od početí k porodu (6. část)

Eating out – Kde se najíst v Olomouci
Menu na… pracovní týden – Co si vzít do práce a do školy
Potravina čísla: Hijiki – Několik originálních receptů, které v kuchařkách nenajdete
Poradna: Jak na ryby?
Šustlo se kolem nás
Kauza: Výzva k podpoře porodní asistentky Ivany Königsmarkové
Tradiční světové kuchyně – díl VII: Japonsko (3. část)
Inspirace: Feng-šuej (4. díl)
Reportáž z letního kempu Makrobioklubu Dobruška
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Česká vláda zavede nové občanské identifikační znaky
Sára a Ludva


OBSAH ČÍSLA 3/2011 – BABÍ LÉTO


Úvodník
Slovo redakce
Rozhovor s Phiyou Kushi
Téma: Země

Slovo o zemi
Strava pro element Země
Země živitelka
Nad Biblí pod čarou – Člověk ze země stvořený, země s člověkem spojená
Ze starších Zrnění – Regenerace sleziny, slinivky a žaludku
Vox populi – tipy pro trvale udržitelné rodičovství

Osobnost: Thor Heyerdahl
Překlady

A. a M. Kushiovi: Od početí k porodu (5. část)

Eating out – kde se najíst v Brně
Recenze

Restaurace Vegetka v Praze 6

Cvičení

Výchova chlapců v horách – o přechodu českého Banátu s MB stravou

Menu na… horskou túru – z jaké stravy získat maximum zdravé energie při extrémních fyzických výkonech?
Horský jídelníček – kulinární kouzla z jednoho ešusu
Potravina čísla: Šiitake
Víte, že… možná ještě nevíte všechno o jádru?
Vybrali jsme pro vás z literatury – původ ohně
Šustlo se kolem nás
Tradiční světové kuchyně – díl VII: Japonsko (2. část)
Inspirace: Feng-šuej (3. díl)
Stránka pro děti
Reportáž

Tábor Duhového koníka

Devonský kurýr – o makrobiotickém centru ve Velké Británii
Z ohlasů na letní konferenci
Diskuse – Podněty J. Průchové ke konferenci
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma – Harmonogram šťastné rodiny
Sára a Ludva


OBSAH LETNÍHO ČÍSLA 2/2011

Úvodník
Rozhovor – s hoteliérkou Janou Dančovou Kopičkovou o propojení lázeňského a hotelového podnikání s makrobiotikou
Téma: Oheň

Slovo o ohni – základní fakta o elementu ohně v našem životě
Strava pro element ohně – co a jak jíst, aby byly ohnivé orgány v pořádku

V zajetí ohnivého věku – Prométheus, oheň pekelný a vůbec o ohni zeširoka
Nad Biblí pod čarou – o křtu vodou, duchem i ohněm

Ze starších Zrnění: Regenerace srdce a tenkého střeva
Ohnivá glosa

Osobnost: Petr Chelčický – život, dílo a hlavně myšlenky jedné z nejdůležitějších postav světového pacifismu
Překlady

A. a M. Kushiovi: Od početí k porodu (4. část)

Co chutnalo na Zrnosetí – recepty z jednodenního „vítání jara“ na Toulcově dvoře
Vybrali jsme pro vás z médií
Eating out – seznam restaurací a jídelen v Praze, kde je k dostání MB nebo spřízněná strava
Menu na… svatbu – jak na to, aby na svatbě všem chutnalo, nikdo neohrnoval nos a zároveň se z příprav nikdo nezbláznil
Potravina čísla: Mandle – recepty a využití
Fejeton – zážitky z amsterdamského Kushi Institutu
Ekologické okno: Tipy pro ekodomácnost – praní, čištění a úklid v souladu s přírodou
Poradna: Jak na horečku?
Tradiční světové kuchyně – díl VII: Japonsko (1. část)
Šustlo se kolem nás
Inspirace: Feng-šuej – element ohně v domácnosti
Recenze:

John Virapen – Vedlejší účinek: smrt

Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Nové nakladatelství se představuje
Sára a Ludva


OBSAH JARNÍHO ČÍSLA 1/2011


Úvodník
Slovo redakce
Rozhovor s Dagmar Lužnou

Téma: Element dřeva

Slovo o dřevu

Strava pro element dřeva

Ze starších Zrnění: Eliminace v elementu dřeva

Stromy se na nás dívají

Dřevo v lidské kultuře

Překlady: A. a M. Kushiovi: Od početí k porodu (3. díl)
Inspirace: Feng shui
Menu na… jarní víkend

Potravina čísla: Divoké byliny
Ekologické okno: Má to cenu

Víte, že…

Vybrali jsme pro vás z médií
Osobnost: Jan Ámos Komenský (4. díl)
Fejeton
Poradna: Chov psů a makrobiotika
Tradiční světové kuchyně – díl VI: Blízký východ
Reportáž ze Švédska
Recenze: Lístečkové kuchařky od Dýně na pařezu

Roy Littlesun: Revoluce jednoho srdce

Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Makrobiotické pohádky?
Sára a Ludva


OBSAH ZIMNÍHO ČÍSLA 5/2010


Úvodník
Slovo redakce – předplatné na příští rok
Rozhovor s Bobem Carrem

Téma: Zázrak zrození

Přirozený porod jako zázrak – Stěžejní článek o různých pohledech na téma „přirozeného porodu“
Za přečtení stojí – anotace nejzajímavějších knih na téma přirozeného porodu
Za vidění stojí – o jednom unikátním porodním DVD
Kde se dovědět víc – kurzy pro nastávající i čerstvé maminky
O porodech autenticky – zkušenosti makrobiotických žen z porodů
Jak se rodilo v minulosti – porod pohledem etnoložky
Vybrali jsme pro vás z médií
Nad biblí pod čarou – Cesta do Betléma aneb příběh nejslavnějšího porodu v dějinách lidstva
Vybrali jsme pro vás z literatury – Karel Poláček o osudu otce při porodu


Překlady: A. a M. Kushiovi: Od početí k porodu (2. díl)
Osobnost: Jan Amos Komenský (3. díl) – Všenáprava neboli makrobiotická vize světa před třemi stoletími
Cvičení – DO-IN (8. část)
Menu na… svátky – vánoční MB recepty
Potravina čísla: Celer

Ekologické okno

Rakovina v láhvi? – o úskalích pojmu „kojenecká lahev“
Víte, že

Poradna: Jak na svalovou hmotu – odpověď na nejčastější dotaz MB mužů
Tradiční světové kuchyně – díl V: Valašsko
Reportáž ze semináře Boba Carra
Kalendárium na rok 2011 – zveme vás na tradiční akce o.s. Zrnění
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Jste připraven na porod?
Sára a Ludva

Obsah podzimního čísla 4/2010


Úvodník

Téma: Alternativní školství

  • Rozhovor s Tomášem Chvátalem – učitel na waldorfském lyceu hovoří o rozdílech mezi běžným a waldorfským středním školstvím
  • Praktická ochutnávka waldorfské pedagogiky pro rodiče – O čem se mluvilo na semináři o waldorfském vzdělávání ve Ctiboři
  • Waldorfské školy očima rodičů – výsledky ankety mezi rodiči, kteří mají (a nebo už nemají) své děti na waldorfské základní škole
  • Škola podle Marie Montessori
  • Indiánská univerzita – návod, jak si vychovat malého indiána


Nad Biblí pod čarou – Od Adama

Osobnost: Jan Ámos Komenský (2. díl) – Učitel národů na téma předškolního Vzdělávání aneb Informatorium školy mateřské


Překlady

A. a M. Kushiovi: Od početí k porodu (I. díl) – podrobná fyziologie početí a prvních dnů po něm


Vybrali jsme pro vás z literatury – zenové příběhy o učení

Ze starších Zrnění

Zdravý předškolák – aktualizovaný text o výchově a výživě dítěte  v předškolním věku


Vybrali jsme pro vás z médií – o převratné změně přístupu k očkování v ČR
Menu na… zájezd – několik receptů do autobusu, aby nasytily, ale neobtěžovaly
Potravina čísla: Len

Ekologické okno

ČEZká solární blamáž

 

Víte, že… ČEZ vypouští stejné množství CO2 jako všechny Pobaltské státy dohromady?


Inspirace: Krásná s přírodní kosmetikou – zkušená módní návrhářka sděluje své zkušenosti s použitím bylinek, potravin a dalších přírodnin pro krásu

Tradiční světové kuchyně – díl IV: Itálie (3. část) – závěr vyprávění o dějinách italské stravy
Reportáž ze zájezdu do Španělska

Recenze

Robert S. Mendelsohn: Nevěř doktorům!

Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Opravdová od Mattela! – na trh přichází nová generace nemocných panenek!
Sára a Ludva

Obsah čísla z babího léta 3/2010

Úvodník

Rozhovor se Seymourem Koblinem – mistr zen-touch šiacu vypráví o své životní cestě od rockového muzikanta po lektora technik osobnostního rozvoje kombinovaných

Téma: Vzdělání

  • Škola – (velmi vratký) základ života – jaké jsou naše tradiční představy o vzdělání a co z nich je vskutku pravda; jak by měla vypadat smysluplná školní výuka a jak může makrobiotický rodič svá dítě na školu připravit.
  • Škola života – úvodník o zajímavém projektu v Divadle Čertovka
  • Ruská rodová škola – o jedinečném projektu celistvého vzdělávání ve Štětininově škole
  • Vybrali jsme pro vás písničku
  • Nad Biblí pod čarou – Kazatel o moudrosti
  • Osobnost: Jan Ámos Komenský

Překlady

  • Robert S. Mendelsohn – Jak pečovat o zdraví dítěte… navzdory vašemu lékaři (II. část)

Ze starších Zrnění

  • Zdravé batole (2. část) – péče o kojence v intencích přírody a trvalého zdraví

Cvičení – DO-IN (7. část)

Žluté nebezpečí? – opravdu je možné, že v čínském písmu je zakódována prazákladní biblická příbuznost všech národů?

Menu na… chalupu – jak si zdravě pochutnat o víkendu, když se vám moc vařit nechce nebo to ani moc neumíte

Potravina čísla: Kapusta
Ekologické okno: Do školy pěšibusem

Víte, že… letos probehne už tretí rocník akce „do kostela na kole“?

Poradna: Jak na kvasinky?
Tradiční světové kuchyně – díl V (2. část): Itálie – středomořská strava od středověku podnes
Vybrali jsme pro vás z médií – Nejzbytečnější a nejpodivnější vědecké studie roku 2009
Pohádka na léto: O Mrkvičkovi a Salatince

Šustlo se kolem nás
Inspirace: Geomantie – víte, že i celá naše země má své meridiány, citlivé body na těle a že touží po rovnováze sil?

Reportáž z České makrobiotické konference
II. Aréna Zrnění
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Vítězné práce ze soutěže makrobiotických básníků Sára a Ludva


Recenze

  • Herman Aihara: Základy makrobiotiky. ANAG, Olomouc 2010.
  • Robert S. Mendelsohn: Jak pečovat o zdraví dítete… navzdory vašemu lékaři.
  • Dagmar Lužná: Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad a nejen pro ně.
  • Blanka Kiedroňová: Vaříme dětem maličkým a malým zdravě a s využitím energií potravin.

Zrnobraní – III. ročník jednodenní makrobiotické slavnosti ve Ctiboři na Vysočině


P. S. (Prázdná sláma) – V Kalifornii byla otevřena první makrobiotická klinika na světě


Sára a Ludva

Obsah letního čísla 2/2010

Úvodník
Rozhovor s Danem Doležalem
Téma: Makrobiotika všedního dne

  • Kde se o makrobiotice dozvědět – seznam knižních a internetových zdrojů, kurzů jedno- i vícedenních a také možností, jak levně a ve velkém nakoupit makrobiotické potraviny
  • Velký život za tři tisíce… - několik typických otázek a odpovědí

Nad Biblí pod čarou – o stvoření světa
Překlady

  • Robert S. Mendelsohn – Jak pečovat o zdraví dítěte… navzdory vašemu lékaři

Ze starších Zrnění

  • Zdravé batole (1. část) – péče o kojence v intencích přírody a trvalého zdraví

Inspirace
Horoskop velké T-kvadratury roku 2010
Cvičení – DO-IN (6. část) Osobnost Svatá Anežka
Menu na… vandr – jak si uvařit mezi kotlíkáři
Potravina čísla: Bulvár
Ekologické okno

Pozor na rašelinu!

 

Víte, že… ropákem minulého roku se stal V.Tošovský? A navíc nejlepší eko-perly z úst našich prominentů.

Poradna: Pro maminky s nemluvňaty
Tradiční světové kuchyně – díl IV (1. část): Itálie – středomořská strava od středověku podnes
Co na to klasik? – E. Kishon o špagetách
Vybrali jsme pro vás z médií – K. Čapek o nastávajících maminkách
Šustlo se kolem nás
Reportáž z Rýžového plesu
II. Aréna Zrnění Inzerce P. S. – Prázdná sláma: Vítězné práce ze soutěže makrobiotických básníků Sára a Ludva

Obsah jarního čísla 1/2010

Úvodník
Rozhovor s Natalií Kšajtovou-Faitlovou
Téma: Co je makrobiotika?

  • Makrobiotika jako dění smyslu – jeden z možných makrobiotických
  • příběhů osvětlujících různé vrstvy, chápání a pravdy o tomto učení
  • Sedm stupňů makrobiotiky
  • Vox populi – co hlas lidu na otázku „Co pro mě znamená makrobiotika?“
  • A co na to klasik?

Překlady

  • Michio a Aveline Kushiovi: Recepty pro nemocné dítě II. – jak na nachlazení, příušnice, noční pomočování a další problémy u dětí

Ze starších Zrnění

  • Zdravý kojenec – péče o kojence v intencích přírody a trvalého zdraví

Cvičení – DO-IN (5. část)
Menu na… námluvy – jak uvařit partnerovi, kterého chcete ulovit, ale
neznechutit
Potravina čísla: Cibule
Poradna: Jak na stacionární zeleninu?
Tradiční světové kuchyně – díl III: Střední Amerika – co jedly slavné i
neslavné domorodé kultury předkolumbovské Mezoameriky
Vybrali jsme pro vás z médií – konzumenti ekoproduktů mají prý větší sklon
lhát a krást
Ekologické okno – Do lesíčka na sekanou aneb do jakých rukou se dostávají
české lesy
Vítě, že… balená voda může být závadná?
Šustlo se kolem nás
Inspirace: Rodinné konstelace
Recenze

  • Natalie Kšajtová-Faitlová: Makrobiotika, její zakázané komnaty a já

II. Aréna Zrnění – podrobný program
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Nové pediatrické směrnice
Sára a Ludva


Obsah zimního čísla 5/2009

Úvodník
Slovo redakce
Rozhovor s Milošem Komňackým

Téma: Křesťanství a makrobiotika

  • Dvě učení, jeden člověk – jak uvést v soulad křesťanství a makrobiotiku a čím se můžou vzájemně obohatit
  • Křesťanství a tao – východ a západ v kontaktu a konfrontaci poprvé
  • Křesťanská symbolika ve světle jinu a jangu – východ a západ v kontaktu a konfrontaci poprvé
  • Byl Ježíš makrobiotikem? – mnohaleté úvahy zúročeny v osobní výpovědi
  • Slovo čtenářů: Křesťan makrobiotikem–přínosy a rizika – makrobiotika a křesťanství jako životní téma
  • Ze starších Zrnění (I.): Makrobiotika a křesťanský světový názor – biskup někdejší tajné církve uvažuje, povzbuzuje i varuje
  • K přečtení: Aramejský otčenáš: Meditace na Ježíšova slova – chvála i polemika nad knížkou, která změnila nazírání mnoha lidí na základní křesťanskou modlitbu
  • Nad Biblí pod čarou – O nasycení zástupů
  • Šustlo se kolem nás
  • A co na to klasik? – M. Kushi o vztahu východního a biblického řádu vesmíru


Překlady

Michio a Aveline Kushiovi: Recepty pro nemocné dítě II.


Regenerace organismu (15. díl): Močový měchýř
Cvičení – DO-IN (5. část)
Osobnost: T. G. Masaryk (4., závěrečný díl)
Menu na… silvestra
Potravina čísla: Pohanka
Poradna: Co mám dávat pít dítěti?
Tradiční světové kuchyně – díl II: Skandinávie – podrobně o stravě Vikingů
Ekologické okno: Globální změny podnebí
Reportáž

  • Přednáška Boba Carra v Praze
  • Setkání se stařešinou kmene Hopiů

Doučování
Kalendárium
Sára a Ludva

 


Obsah podzimního čísla 4/2009

Úvodník
Slovo čtenářů Rozhovor s Alexem Jackem na téma vývoj makrobiotiky v USA a genetické manipulace

Téma: Genetické manipulace

  • Pěstitelství a šlechtitelství aneb když to ještě bylo v pořádku
  • Mýty ze světa genetických technologií – co není pravda o GMO
  • Frankensteinův nákup – Kde se GM potraviny berou?
  • Příběh firmy Monsanto – život a dílo hlavního tahouna světové produkce GMO
  • A vítězem se stává aneb největší šílenosti ze světa genetických technologií
  • A co na to klasik? J. Wyndham: Den trifidů
  • Nad biblí pod čarou: O pokorném rozumu

Překlady

Michio a Aveline Kushiovi: Recepty pro péči o dítě

Ozvěna Arény

Školní stravování

Ze starších Zrnění

Přirozené šestinedělí


Regenerace organismu (14. díl): Kašel
Cvičení – DO-IN (4. část)
Osobnost: T. G. Masaryk (3. díl)
Menu na… víkend v těhotenství
Potravina čísla: Česnek
Víte, že…
Šustlo se kolem nás

Poradna: Jak mám zavařovat bez cukru?

NOVÁ RUBRIKA
Tradiční světové kuchyně

Středomoří

Vybrali jsme pro vás z médií
Zajímavá čísla Inspirace

Reiki

Reportáž

Makrobiotická dovolená v chorvatském Igrane

Jazykové okno
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Magdalena Dobromila Rettigová rehabilitována! Sára a Ludva

 


Obsah čísla z babího léta 3/2009

Úvodník
Rozhovor s Ph.D. Martinem Francem na téma tradiční česká kuchyně

Téma: Tradice české kuchyně

  • Kyselé zelí – dějiny, způsoby přípravy, účinky
  • Kvásek, jeho život a dílo – vše o chlebovém kvásku, jeho výhodách a tradici
  • Nad Biblí pod čarou – Podobenství o kvasu
  • A co na to klasik? – D. Defoe: Robinson Crusoe


Překlady

Michio a Aveline Kushiovi: Hyperaktivita a problémové chování II. – Makrobiotický přístup


Ze starších Zrnění

Přirozený porod


Regenerace organismu (13. díl): Migréna
Cvičení – DO-IN (3. část)
Osobnost: T. G. Masaryk (2. část)
Menu na… svačinu (nejen) pro děti
Potravina čísla: Kroupy
Poradna: O sušeném obilném mléku

Ekologické okno

Plevel na talíři
Víte, že – O vlcích jen dobře


Šustlo se kolem nás

Vybrali jsme pro vás z literatury: Moarem Sharon – Zdraví zabíjí
Zajímavá čísla

NOVÁ RUBRIKA
Inspirace: Kineziologie

Rozhovor s kinezioložkou Kamilou Polákovou


Recenze

Magdalena Kalistová – Můj domácí sebezpyt


Jazykové okno
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Magdalena Dobromila Rettigová rehabilitována!
Sára a Ludva


Obsah letního čísla 2/2009

Úvodník
Slovo redakce
Rozhovor s Jaroslavem Duškem

Téma: Češi a češství

  • Já jsem Čech, a kdo je víc? O smyslu a nesmyslu české nadřazenosti, dějinné vyvolenosti a předurčení.
  • Případ Libuše Sonda do české mytologie, která není tak úplně česká.
  • Česká makrobiotika Čím je nebo by měla být specifická česká makrobiotická kuchyně.
  • A co na to klasik? J. V. Sládek: Selské písně


Nad Biblí pod čarou O zbytečném strachu.

Překlady

Michio a Aveline Kushiovi: Hyperaktivita a problémové chování


Ze starších Zrnění

Přirozené těhotenství


Regenerace organismu (12. díl): Psychické změny
Cvičení – DO-IN (2. část)
Osobnost: T. G. Masaryk (1. část)
Menu na… dovolenou
Potravina čísla: Burkyně
Poradna: Jak se zachovat při úrazu?

Ekologické okno

Pasivní neznamená nečinný – O pasivních domech


Šustlo se kolem nás
Vybrali jsme pro vás z literatury: Jan Jícha – Maturita
Soutěž
Jazykové okno – anglický text o cizrně
Makrobiotický cestopis: Jak pobýt v Itálii a dobře se najíst
Inzerce
Letní makrobiotická aréna – aktuální a doplňující informace

Recenze

Jan Jícha: Maturita


P. S. – Prázdná sláma: Magdalena Dobromila Rettigová rehabilitována!
Sára a Ludva

OMLUVA REDAKCE

V jarním čísle 1/2009 řádil šotek jako smyslů zbavený a zčásti tak zbavil smyslu samotnou obálku. Omlouváme se všem, kdo dostali Zrnění s titulkem „téma: Embrionální výchova“. Správně má být „téma: Výchova dětí“. K chybě došlo v poslední fázi výroby časopisu. Většina nákladu tak bude opravena jako za časů samizdatu, předplatitele prosíme o pochopení.

Jiná tragikomická chyba se z neznámých důvodů objevila v programu Letní makrobiotické arény (pouze v tištěné verzi): ve čtvrtek od 16.30 proběhne lekce vaření s názvem DĚTSKÁ STRAVA A NEPEČENÉ DEZERTY, a nikoli, jak praví šotek, NEBEZPEČNÉ DEZERTY.

Za redakci s přáním ještě bystřejšího zraku

Honza Jícha


Obsah jarního čísla 1/2009



Úvodník
Slovo redakce
Rozhovor se Zuzanou Terešovou

Téma: Výchova dětí

  • Od kolébky ke škole aneb o výchově malých dětí – přehled výchovných metod a teorií v průběhu času
  • Indigové děti a makrobiotika – o indigových a hyperaktivních dětech, tabulka jin a jang faktorů hyperaktivity
  • Výchova dívek v Německu (a nejen jich) – zkušenosti české au-pair
  • Bít či nebít? – etnologický pohled na výchovu dětí v různých částech světa
  • A co na to klasik? – V. Vančura: Markéta Lazarová

Nad Biblí pod čarou – o půstu a pokušení
Diskuse – komentář ing. Jarmily Průchové k Zrnění
Překlady

Michio a Aveline Kushiovi: Spalničky

Ze starších Zrnění

Embryonální výchova (Tai-kyo)

Regenerace organismu (11. díl): Když dítě zvrací
Cvičení – DO-IN (1. část)
Osobnost: Hésiodos (dokončení)
Menu na… víkend
Poradna: Co vařit na návštěvě?
Potravina čísla: Hato mugi

Ekologické okno

  • Bydlet, a neškodit – zkušenosti s ekologickým provozem vesnice Hostětín
  • Víte, že…

Šustlo se kolem nás
Vybrali jsme pro vás z literatury: Anne Cameronová – Sdružení žen
Vybrali jsme pro vás z médií
Zajímavá čísla
Soutěž
Jazykové okno

  • Kurz francouzštiny – 4. díl

Inzerce
Letní makrobiotická aréna – podrobné informace o letní akci ve Svatém Janu pod Skalou
P. S. – Prázdná sláma: V Pekingu právě skončila první makrolympiáda
Sára a Ludva

Obsah zimního čísla 5/2008


Úvodník
Slovo redakce
Rozhovor s Mercedes Leónovou
Téma: Vánoce

  • Vánoční svátky jindy a nyní – tradice Vánoc a svátků slunovratu
  • Svatá noc v životě našich předků
  • Makrobiotické Vánoce – jak si zařídit vánoční stůl po našem
  • Hlas lidu – Jak se změnilo s makrobiotikou moje vnímání Vánoc?

Nad Biblí pod čarou: O zkouškách víry
Zdravé dospívání
Překlady

  • Michio a Aveline Kushi: Běžná horečka – a jak na ni šetrně

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat
Regenerace organismu (10. díl): Menstruace
Makrobiotické mýty (9. díl) – jsou makrobiotikové do sebe zahledění egoisté?
Poradna: Co je to „dieta č. 7“?
Osobnost: Hésiodos (1. část)
Ekologické okno – odkud k nám přicházejí vánoční stromky?
Víte, že…
Horoskop zimního slunovratu 2008
Šustlo se kolem nás
Vybrali jsme pro vás z literatury: Mark Twain – Úryvky z Adamova deníku
Vybrali jsme pro vás z médií
Zajímavá čísla
Recenze

  • Judita Hofhanzlová: Miminko

Reportáž ze semináře Jarmily Průchové
Soutěž
Jazykové okno
Kurz francouzštiny – 3. díl
Dětem – Finsko
Recept na vánoční šípkovou polévku
Do příštího roku – o akcích, které pořádáme v roce 2009

  • Víkendový seminář s Jeanne van den Heuvel
  • Česká makrobiotická konference
  • Zrnobraní

Silvestrovská příloha

  • O stravě básníků
  • Zásady ekologického sexu

P. S. – Prázdná sláma: Jaká dostalo Zrnění novoroční přání
Sára a Ludva


Obsah podzimního zrnění 4/2008


Úvodník
Rozhovor s knězem Stanislavem Pavlíkem – o smrti a umírání, ale taky o dětství a domácím chlebu

Téma: Makrobiotika a smrt

  • O smrti vesele i nevesele – dušičkový článek o různých možných pohledech na smrt
  • Moje zkušenost se smrtí – odcházení předků na věčnost v makrobiotické rodině
  • A co na to klasik? – poslední dny Jana Cimbury


Nad Biblí pod čarou: Pochybnosti hladových učeníků
Zdravý školák – úskalí povinné školní docházky; jak na dítě a co mu dát s sebou

Překlady

  • Tabulka k článku z minulého čísla
  • Michio a Aveline Kushi: Porozumět nemoci
  • Koncept člověk jako lovec


Regenerace organismu (9. díl): Plíce a tlusté střevo
Makrobiotické mýty (8. díl): Jsou makrobiotikové opravdu ze své podstaty suchaři?
Potravina čísla: Recepty ze Zrnobraní aneb co vám ve Ctiboři nejvíc chutnalo
Ekologické okno – o (ne)ekologickém pohřbívání
Víte, že… smrkáním odlesňujeme planetu?
Makrobiotický cestopisna kole z Čech na konferenci do Holandska VČETNĚ VŠECH RECEPTŮ PO CESTĚ SNĚDENÝCH!!!
Šustlo se kolem nás
K přečtení – Aldo Leopold: Myslet jako hora
Vybrali jsme pro vás z literatury – J. Wolker a J. Zahradníček
Vybrali jsme pro vás z médií – Indie se chystá na masovou motorizaci
Zajímavá čísla – domácí porody versus nemocniční
Jógová inspirace – cviky pro element kov

Reportáže

  • Víkendová akce v Orlických horách
  • Makrobiotický kurz ing. Jarmily Průchové


Recenze: Respektovat a inspirovat se. Jeho Svatost dalajlama: Dobré srdce. Buddhistický pohled na Ježíšovo učení

Soutěž
Jazykové okno
Kurz francouzštiny – 2. část
Dětem – Island
Ysarullur

Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Hrůzná vražda otřásla makrobiotickou komunitou!
Sára a Ludva


Obsah Zrnění z babího léta 3/2008


Úvodník
Rozhovor s Pavlínou Brzákovou – známá etnoložka, novinářka a donedávna šéfredaktorka časopisu Regenerace hovoří o šamanismu na Sibiři, výzkumné práci i o péči o dítě

Téma: Makrobiotika a sex

  • Georges Ohsawa: Strava a sex – základní esej na toto téma z pera zakladatele moderní makrobiotiky
  • Super tipy pro báječný sex – o tom i onom a ještě o lecčems dalším
  • Život s nemakrobiotikem aneb jiná energie – osobní zkušenosti „smíšených“ párů a doporučení, jak vylepšit vztah
  • Proč nemá církev ráda sex? – S knihou teologa G. Denzlera se zamýšlíme nad tím, proč jsou křesťanství a tělesná láska zdánlivě tak neslučitelné
  • Hlas lidu – Čtenáři se svěřují s proměnami své sexuality po přechodu na makrobiotiku


Nad Biblí pod čarou: Svatba v Káně Galilejské
Zdravý předškolák – Další díl volného seriálu o přirozené péči o dítě

Překlady

Michio Kushi: Péče o zdraví dítěte (2. část)

Regenerace organismu (8. díl): Slezina, slinivka, žaludek, krev, lymfa – osobní zkušenosti, typické problémy a jak se s nimi vypořádat
Lidská psychika podle pěti elementů (5. díl): Země
Osobnost: Hippokrates (2. část) – závěr pojednání o praotci evropského lékařství
Makrobiotické mýty (7. díl) – Makrobiotika (prý) neobsahuje dost vitamínů C a B12, je to pravda?
Poradna: O denním rozvrhu – jak si naplánovat vaření a jídlo během dne
Potravina čísla: Cizrna – nové i klasické recepty včetně blízkovýchodních specialit
Ekologické okno – o prostředcích na mytí nádobí
K přečtení – knihy ze Sibiře od Pavlíny Brzákové
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace:

Recenze:

Jean Lidloffová: Koncept kontinua

Soutěž
Jazykové okno: Kurz francouzštiny – 1. část
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Úspěšný zátah na válečné zločince - po Radovanu Karadžičovi byli objeveni i další zločinci v redakcích jiných alternativních časopisů!
Sára a Ludva


Obsah podletního čísla 2/08

Úvodník
Rozhovor s makrobiotickou tanečnicí Janou Grulichovou
Rozhovor s učitelem tai-či Bobem Carterem
Téma: Makrobiotika a sport
Strava pro sport a aktivitu včetně ukázky vhodného sportovního menu
A co na to klasik? Ribert Musil: Obr Agoag aneb o marném posilování
Nad Biblí pod čarou: Uzdravení u rybníka Bethesda
Zdravé batole II. – včetně receptů na dětské vychytávky (amasaké, mandlové mléko atd.)
Překlady
Michio Kushi: Péče o zdraví dítěte (1. část)
Regenerace organismu (7. díl): Srdce a tenké střevo – jak se projevují jejich problémy a jak napomoci regeneraci
Lidská psychika podle pěti elementů (4. díl): Oheň
Osobnost: Hippokrates – 1. díl článku o nejslavnějším lékaři všech dob
Makrobiotické mýty (6. díl) – Makrobiotika prý neobsahuje dostatek železa. Jak je to ve skutečnosti?
Poradna: O rajčatech – patří do MB, nebo ne?
Potravina čísla: Kukuřice – recepty z celých klasů i krupice
Ekologické okno – O pracích prášcích – jaké vybrat, abychom neškodili
Dlouhé stíny dobytka – zpráva OSN z loňského roku hlásí jednoznačně: za globální oteplování může v největší míře chov hovězího dobytka
Vybrali jsme pro vás z literatury – Píseň o Hiawathovi – z romantického indiánského eposu jsme vybrali kapitolu, v níž hrdina Hiawatha odměnou za svůj půst dostane pro svůj národ… ale to nebudeme prozrazovat.
Vybrali jsme pro vás z médií – Karel Čapek o českém stolování
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace: Element ohně
Recenze:

  • Carl Ferré: Makrobiotika
  • V. Strnadelová, J. Zerzán: Radost ze zdravých dětí

Reportáž z víkendového semináře A. Nelissena v Teplicích letos v březnu
Soutěž – o knižní cenu. Poznáte, co je na obrázku?
Jazykové okno
Kurz němčiny – 4. část a zrcadlový německo-český text o misu
Dětem – Rusko
Plněné vinné listy
P. S. – Prázdná sláma: Makrobiotická ekumenická konference – v Čadu se sešli zástupci různých makrobiotických věrouk – a co z toho pošlo?
Sára a Ludva


Obsah jarního čísla 1/08

Úvodník
Rozhovor – s JUDr. Jiřím Navrátilem, dlouholetým skautem, který byl za přípravu povstání 11 let vězněn komunistickým režimem a po revoluci se stal předsedou Junáka, jsme si povídali na téma výchova mládeže k reálnému životu

Téma: Muž
Muži a mužství včera a dnes – historický průřez vnímáním mužské role ve společnosti
Mužská iniciace – etnologický exkurz do rituálních praktik proměny chlapců v muže
Kterak jsem byl pasován – osobní zážitek iniciace a definitivního dospění
Osobnost Zrnění: Richard Rohr – portrét významného badatele v oboru role mužů v moderním světě a hledače mužské spirituality
K přečtení: Nejdůležitější knihy Richarda Rohra
A co na to klasik?
Hlas lidu – Co je příjemného a nepříjemného na tom být mužem?

Nad Biblí pod čarou: Prvé chvíle učedníků
Zdravé batole – další díl seriálu o přirozené výchově dítěte
Michio Kushi: Každodenní péče o dítě – o spaní a hygieně
Regenerace organismu (5. díl): Játra a žlučník
Lidská psychika podle pěti elementů (3. díl): Strom
Makrobiotické mýty V. – o „nedostatku“ vápníku
Poradna: Znovu o jídle do práce
Makrobiotické Velikonoce – sváteční MB recepty a jak se vypořádat s koledníky
Potravina čísla: Tofu

Ekologické okno
Když jste namydlení – dějiny mýdla
Víte, že… největším znečišťovatelem ovzduší je David Beckham?

Vybrali jsme pro vás z literatury – Alexandr Solženicyn: Jeden den Ivana Děnisoviče aneb o přežívání v ruských lágrech
Vybrali jsme pro vás z médií – Hlas nevlastenecký aneb Karel Čapek si stěžuje na kvalitu české hospodské stravy
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace: Element stromu
Recenze:
James O’Halloran: Vzpomeňte na Josého Ingu!
Magdalena Beranová: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku
Reportáž z kulturně-meditačního centra Skalka 22

Jazykové okno
Anglická hádanka
Kurz němčiny – 3. část
Dětem – Polsko
Bigoš – recept na polské národní jídlo (MB verze)
P. S. – Prázdná sláma: Tesco v Česku končí!
Komiks: Sára a Ludva


Obsah zimního čísla 5/07

Úvodník
Hlas redakce
Rozhovor s Davidem B – Světoznámý komiksový výtvarník hovoří o svých zkušenostech s makrobiotikou, jógou a lidmi se sklony k sektářství
Téma čísla: Žena – Zdraví ženy z pohledu menstruačních poruch
Jak to není u lidí – O prolínání samčích a samičích rolí a funkcí v živočišné říši
K přečtení – Diane Eislerová: Číše a meč, agrese a láska
A co na to klasik?
Nad Biblí pod čarou – Útěk z Egypta
Kojenec – Jak se správně a přirozeně starat o kojence
Michio Kushi: Dětská strava (3. část)
Regenerace organismu (4. díl) – Ledviny, močový měchýř, pohlavní orgány
Lidská psychika podle pěti elementů (2. díl) – Voda
Osobnost – Přemysl Pitter (2. část)
Makrobiotické mýty (4. díl) – je makrobiotika opravdu nevhodná pro osoby se zvláštními potřebami?
Hlas lidu – Co je příjemné a nepříjemné na tom být ženou
Poradna – O cvičení v běžném denním režimu
Potravina čísla – Tuřín
Ekologické okno – Ekodary
Víte, že… tradiční vánoční stromek je jedle?
Vybrali jsme pro vás z literatury – Arnošt Lustig: Noc a naděje
Vybrali jsme pro vás z médií
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace
Recenze:
Tomáš Halík: Vzdáleným nablízku
Dagmar Lužná: Nemoc není nepřítel
Reportáž z pobytového kurzu u paní Chasákové
Jazykové okno
Kurz němčiny – 2. část
Dětem – Francie
Francouzská cibulačka
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Když bulvár, tak Slamák!
Anketa
Komiks – Sára a Ludva


Obsah podzimního čísla (vychází v říjnu 2007)

Úvodník
Hlas redakce
Rozhovor s Phillipem Jannettou, blízkým spolupracovníkem M. Kushiho
Téma čísla: Holandská inspirace aneb co bylo a nebylo na Mezinárodní letní makrobiotické konferenci v Guldenbergu
Přirozené šestinedělí
Zahrádka růžová žen plodných – co říkali a psali o porodech a rodičkách naši dávní předkové
K přečtení: Zdeněk Krušina – Evangelium neznámého eséna
Nad Biblí pod čarou: O stavitelích
Michio Kushi: Dětská strava (2. část)
Regenerace organismu (3. díl): Zuby – zkušenosti makrobiotiků se zubními problémy
Nový seriál: Lidská psychika podle pěti elementů. Část I. - Kov
Osobnost: Přemysl Pitter (1. část)
Makrobiotické mýty (3. část) – je opravdu orientální, a tedy nepřirozená?
Hlas lidu
Poradna – jak se vypořádat s nadýmáním
Potravina čísla: Petržel
Vybrali jsme pro vás z literatury – Karel Funk: Tajemství čtyř ročních období
Vybrali jsme pro vás z médií
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace: Pozdrav měsíci
Recenze: Jarmila a Jaroslav Průchovi – Chudáci děti a jak je chránit
Reportáž – meditační centrum Lažánky
Jazykové okno:
Angličtina
Kurz němčiny – 1. část
Dětem – Holandsko
Pindakaas – návod na arašídové máslo
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: INTEGRÁL – první ženský makrobiotický časopis
Anketa


Obsah čísla ze sklonku léta (vychází v srpnu 2007)

Úvodník
Rozhovor s manželi Svobodovými o permakultuře, rodových osadách a současnosti i vyhlídkách trvale udržitelného zemědělství
Nad dopisy čtenářů
Téma čísla: Makrobiotické jídlo do práce
Přirozený porod – Navazujeme na článek o těhotenství a shrnujeme poznatky odborníků i osobní zkušenosti žen, které prožily přirozený domácí porod
Nad Biblí pod čarou: Marie a Marta
Tzv. Evangelium esejských – Co je pravda a co není o apokryfním evangeliu, k němuž se rádi odvolávají vegetariáni i makrobiotikové?
Element ZEMĚ – poslední díl seriálu
Překlady:
Michio Kushi: Péče o novorozence (3. část)
Michio Kushi: Dětská strava
Regenerace organismu (3. díl): Kůže – shrnutí zkušeností s očistou prostřednictvím kůže a doporučení, jak si při ní ulevit
Osobnost: Michel Odent – světoznámý francouzský propagátor přirozeného porodnictví
Makrobiotické mýty (2. část) – Je makrobiotika sektou?
Hlas lidu
Poradna
Potravina čísla: Cuketa – řada vyzkoušených receptů sladkých i slaných z oblíbené letní suroviny
Horoskop podzimního slunovratu aneb co nám praví hvězdné konstelace v den, kdy den bude opět stejně dlouhý jako noc?
Ekologické okno: Oblečení – 2. část zamyšlení, do čeho se člověk obléká a co tím nevědomky způsobuje
Víte, že… existuje Zelená energie?
Vybrali jsme pro vás z literatury – José Jiménez Lozano: Jan od Kříže
Vybrali jsme pro Vás z médií
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace: Jóga pro těhotné
K přečtení – Pohádka O mrkvovém království
Recenze: Michio Kushi – Duchovní cesta
Kurz slovenštiny
Dětem – Rumunsko
Mamaliga
Inzerce
P. S. – Prázdná sláma: Rozhovor na téma zaměstnávání makrobiotiků
Anketa


Obsah letního čísla (vychází v červnu 2007)

Úvodník
Rozhovor s Rudolfem Rodenem na téma přežití koncentračního tábora, humoru i trvanlivého manželství
Nad dopisy čtenářů
Téma čísla: Makrobiotika a cestování – rady a tipy, jak cestovat a moc si při tom neškodit
Nad Biblí pod čarou: Podobenství o deseti družičkách
Léto – období ohně
Překlady:

  • Michio Kushi: Péče o novorozence (2. část)
  • Michio Kushi: Jak obnovit rodinné zdraví

Regenerace organismu (2. díl): Smyslové orgány
Osobnost: Christian Wilhelm von Hufeland – německý lékař a jeho makrobiotika 18. stol.
Přirozené těhotenství – první část zkušeností a rad pro bezproblémovou přípravu k porodu
Makrobiotické mýty (1. část) – co se říká a co je pravda
Hlas lidu
Poradna – jak vařit pro nemakrobiotické návštěvy
Potravina čísla: Kuskus
Jógová inspirace: Pozdrav slunci
Ekologické okno: Oblečení
Víte, že… – o hledání úsporných řidičů
Kvíz na téma rozklad odpadků
Vybrali jsme pro vás z literatury – K. Poláček
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
K přečtení – o knížkách R. Rodena
Recenze: Dagmar Lužná – Makrobiotické nedělní vaření
Kurz angličtiny – 4. část
P. S. – Prázdná sláma: Makrobiotický slabikář konečně na světě!
Kulturní tipy
MB zájezd – nabídka zájezdu na Slovensko s mb stravou
Dětem – Angličtina; Španělsko
Gazpacho – recept na španělskou tradiční polévku
Inzerce
Anketa


Obsah třetího čísla (vychází na jaře 2007)

Úvodník
Rozhovor se Zdeňkem Hajným
Výroční zpráva časopisu
Nad dopisy čtenářů – reakce k článku o Madonně v č. 2/06
Jan Lachman: Velikonoce
Věra Skalická: Je lepší být zdravý než nemocný nebo mrtvý
Diskuse:

  • Proč makrobiotika nepotřebuje vědu
  • Reakce redakce
  • Třetí pohled
  • A co na to klasik?

Nad Biblí pod čarou: Dva stavitelé
Element DŘEVO – jaro podle čínské tradiční medicíny a teorie pěti přeměn
Překlady:

  • Michio Kushi: Péče o novorozence
  • Edward Esko: Strava a chování (2. část)

Regenerace organismu (1. díl): Úbytek sil – o jednom z nejzásadnějších faktorů MB regenerace
Osobnost: Friedensreich Hundertwasser
Jarní rovnodennost – podrobný rozbor horoskopu
Hlas lidu – výsledky ankety z minula na téma „Co pro vás bylo na začátku a je teď v MB nejtěžší“
Poradna – dotazy čtenářů
Adresář – kde výhodně nakoupit MB potraviny
Potravina čísla – divoké zeleniny
Ekologické okno:

  • Jak nejlépe vytvořit kompost
  • Víte, že…

Vybrali jsme pro Vás z médií
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace
K přečtení – o komiksu Padoucnice
Kulturní tipy
Kam na léto
Makrobiotický zájezd – nabídka MB dovolené na léto
Jazykové okno – pomozte nám vymyslet česká slova pro MB potraviny!
Kurz angličtiny – 3. část
About Food: Irradiation
Dětem – Angličtina; Skotsko
Skotská porridge
Pozvánka
Inzerce
P.S. – Prázdná sláma: Makrobiotická čerpací stanice
Anketa


Obsah druhého čísla (vyšlo k adventu 2007):

Úvodník
Rozhovor s herečkou a osvětovou činovnicí Táňou Fischerovou
Téma čísla – půst
Půst u židů
Evangelia a půst
Jak se postí český muslim
Staročeská postní jídla
Hlas lidu – anketa na téma „Moje zkušenosti s půstem“
Je Bible ekologická – 2. část
Nad Biblí pod čarou – Cesta do Betléma
Zima – období vody
Michio Kushi: Zdravá a šťastná rodina – 1. část
Edward Esko: Strava a chování – 1. část
Potravina čísla – kysané zelí
„Ekologie“ v každodenním životě – výklad pojmu
Zima bez zimy aneb o topení – jak uspořit na vytápění domu
Ekologie – aktuality: Motýli v Česku vymírají, protože krajině chybí zubři
Osobnost Zrnění – Svatý František z Assisi
Horoskop na zimní slunovrat
Vybrali jsme pro vás z médií
Vybrali jsme pro vás z literatury – Jaroslav Seifert
Zajímavá čísla
Šustlo se kolem nás
Jógová inspirace
K přečtení – o knize Erazima Koháka „Zelená svatozář“
Kulturní tipy
Kurz angličtiny – na téma zelenina
Dětem – Portugalsko
Feijoada – recept na tradiční portugalský pokrm (MB verze)
Soutěž
Inzerce
Program
P. S. – Prázdná sláma: Makrobiotické patenty poslední doby
Anketa


Obsah prvního čísla:

Úvodník
Rozhovor s prof. Erazimem Kohákem o vztahu křesťanství, ekologie a výživy
Vliv přírodního prostředí na náboženské projevy preliterárních společností – populárně naučný článek o formování náboženského názoru u přírodních národů od Ondřeje Klípy
Je Bible ekologická? – teologická studie prof. Jana Kellera
Makrobiotika a křesťanský světový názor – článek biskupa Jan Konzala
Nad Biblí pod čarou - Uzdravení ochrnutého – srovnání biblického a makrobiotického pojetí uzdravování
Podzim – období kovu – pohled na toto roční období z hlediska orientální filozofie a celostního pojetí světa
Embryonální výchova (Tai-kyo) – překlad z knihy Michia Kushiho (1. díl seriálu)
Proč nejsem makrobiotikem – názor z opačného pole
Potravina tohoto čísla – dýně hokkaidó – několik receptů
Hlas lidu – anketa na téma „Jak si představuji Boha“
Moje „makrobiotická cesta“ – životní příběh jedné makrobiotičky
Ekologie pro každý den – Desatero domácí ekologie Vybrali jsme pro vás z tisku – zajímavé citáty z novin a časopisů
Šustlo se kolem nás – rubrika s citáty pro zasmání a husí kůži
Ekologie – aktuality – Velrybí moratorium v ohrožení
Kompaktní disky v odpadu
Vybrali jsme pro vás z literatury – Federico García Lorca
Zajímavá čísla
Jógová inspirace pro podzimní plískanice
K přečtení – o knize Jana Jíchy „Dva roky bez prázdnin“
Reportáž z kurzu vaření
Kulturní tipy
Kurz angličtiny – na téma obilniny
Dětem – Litva
Cepelinai – recept na tradiční litevský pokrm (MB verze)
Inzerce
Program
Internetové stránky
Nevážně – Příručka makrobiotického slangu
Anketa