Nacházíte se zde: Zrnění >> Recepty >> Divoká rýže s krémovou omáčkou s lotosem

Divoká rýže s krémovou omáčkou s lotosem Doporučený

  • Doba přípravy: 15
  • Náročnost: Snadné
  • Vliv na zdraví: Posilující
  • Posiluje element: Kov (tl. střevo, plíce), Voda (ledviny, moč. měchýř)
  • Vyžaduje techniky: Vaření, Dušení, Nishime
  • Typ receptu: Hlavní jídlo
  • Dopřejeme si: Často
  • Převaha energie: Vyrovnaná

Toto jednoduché jídlo se hodí napříč obdobími vždy, když máme chuť na něco sladkého a vydatného. Krémová omáčka stylu nishime pomůže uspokojit ty, kteří si oblíbili tahini a ořechová másla, ale chtějí se jim vyhýbat. Lotos navíc působí skvěle na dýchací cesty a plíce - pomáhá odhlenit se.

Ingredience

  • Lotos
  • Kombu
  • Slunečnicové semeno
  • Miso - shiro nebo rýžové či ječné
  • Kuzu
  • Voda
  • Rýže - celozrnná a divoká
  • Sůl

Postup

  1. Tři díly celozrnné rýže a jeden díl divoké proplácheme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme vodu 1:1,5-1,75, přivedeme k varu, osolíme, zatlakujeme a vaříme na mírném ohni 45 minut.
  2. Mezitím omyjeme a očistíme čerstvý lotos a nakrájíme ho buď do střídavých silnějších tvarů otáčením celého kořene nebo na tlustší plátky.
  3. Slunečnicová semena propláchneme a zlehka opražíme na pánvi, jde hlavně o to, aby byla suchá.
  4. Semena buď jednou projedeme na vločkovači nebo je utřeme do jemna v suribašce. Můžeme je také rozmixovat.
  5. Na dno ideálně keramického či smaltovaného hrnce umístíme doprostřed proužek řasy kombu.
  6. Dále na něj klademe kusy lotosu, zalijeme vodou (asi dva centimetry) a vaříme asi pět minut.
  7. Poté vsypeme navločkovaná, utřená či umixovaná semena, přilijeme více vody, aby se nepřipálily a také abychom ve výsledku měli dostatek omáčky a vaříme dále asi 15 minut.
  8. V troše vody si rozmícháme kuzu a omáčku zahustíme.
  9. Přídáme miso dle výběru a dále již nevaříme, jen pár minut "kulíme".
  10. Rýži už bychom měli mít také dovařenou, proto odtlakujeme, promícháme a servírujeme.
  11. Omáčku můžeme posypat oblíbenou zelenou posypkou - petrželka, cibulka, pórek, pažitka,...

Čerstvý lotos je k dostání u Dana Doležala nebo v čínské tržnici v Tiskařské ulici v Praze.

Takovéto krémové omáčky můžeme vařit s různými druhy zelenin a také s různými semeny nebo třeba i s navločkovanými mandlemi (ty je třeba blanšírované a opražené nejprve nasekat, aby je vločkovač byl schopen pojmout)! 

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz

Recepty