Nacházíte se zde: Zrnění >> Recepty >> Gomamiso

Gomamiso Doporučený

  • Doba přípravy: 15-20
  • Náročnost: Střední
  • Vliv na zdraví: Standardní MB
  • Posiluje element: Oheň (srdce, tenké stř.)
  • Vyžaduje techniky: Pražení
  • Typ receptu: Kondiment
  • Dopřejeme si: Občas
  • Převaha energie: Spíše jang

Gomamiso je svou přípravou náročnější, protože si na něj nejprve musíme usušit hatcho miso na pánvi, což vyžaduje trpělivost. Má jemně nahořklou chuť, proto podporuje funkci srdce a tenkého střeva. Používá se stejně jako gomašio - jako posypka na obilí, ale využijeme ho i jako základ dresingů, omáček či na zeleninu.

Ingredience

  • Sezamové semínko (neloupané!)
  • Hatcho miso

Postup

  1. Rozpálíme si nerezovou pánev.
  2. Vložíme asi lžíci hatcho misa, ztlumíme plamen a okamžitě roztíráme dřevěnou vařečkou po povrchu pánve.
  3. Z misa se odpařuje voda a je přichycené na pánev. 
  4. Nyní miso seškrábneme - pokud to nejde dřevěnou vařečkou, použijeme kovovou lžíci, při použití nerezové pánve to ničemu nevadí.
  5. Sušené miso umístíme do hrnku.
  6. Sezamová semena propláchneme v cedníku proudem vody a vhodíme je na rozpálenou pánev.
  7. Pražíme na mírném ohni, až skáčou a nafukují se. Pozor, aby zůstala semena jen lehce opražená!
  8. Semena vsypeme do misky a menší část rozetřeme v suribašce.
  9. Do suribašky přidáme sušené miso a dále třeme.
  10. Přidáme zbývající semena a třem                   e až do požadované jemnosti.

Hatcho miso je sušší než ostatní misa, proto se na tuto přípravu hodí, používat jiná misa nedoporučuji. Možná by šlo použít sušené bílé miso - pokud to někdo odzkouší a osvědčí se, dejte prosím vědět!

Pokud nemáme moc času, můžeme sezamová semena projet na vločkovači a poté do nich v suribašce pouze vetřít sušené miso. Je to také lepší varianta v případě, že má výsledek posloužit jako základ krémového dresingu či omáčky.

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz

Recepty