Nacházíte se zde: Zrnění >> Recepty >> Hijiky daikon tofu

Hijiky daikon tofu Doporučený

  • Doba přípravy: 1 hod
  • Náročnost: Náročný
  • Vliv na zdraví: Posilující
  • Posiluje element: Kov (tl. střevo, plíce)
  • Vyžaduje techniky: Vaření, Soté
  • Typ receptu: Luštěnina a jejich alternativa, Kondiment
  • Dopřejeme si: Občas
  • Vhodné pro: Těhotné, Kojící, Sportovce
  • Převaha energie: Spíše jang

Vydatný recept, který doplňuje minerály, zároveň čistí hluboké usazeniny tuku v těle a dodává tělu bílkoviny, slouží jako kondiment – malý doplněk k celkovému jídlu. Posiluje element kovu – plíce a tlusté střevo. Je náročnější na přípravu – vyžaduje celkem asi hodinu.

Ingredience

  • Hijiky – předem namočené 15 minut
  • Sušený daikon – předem namočený alespoň 5 minut
  • Sušené nebo bílé tofu, v případě sušeného namočené (vodu slijeme)
  • Fritovací olej (doporučujeme rýžový – má vysoký kouřový bod)
  • Shoyu
  • Mirin nebo slad

Postup

  1. Ofritujeme si na tenké proužky nakrájené tofu do zlatova.
  2. Necháme okapat na ubrousku, vložíme do hrnce, zapálíme pod ním plamen.
  3. Přidáme hijiky zatím bez namáčecí vody a smažíme 1 minutu.
  4. Přidáme daikon také bez vody a smažíme 1 minutu, poté podlijeme oběma vodami z namáčení a přivedeme k varu.
  5. Dochutíme shoyu a mirinem v poměru 1:1.
  6. Vaříme na mírném plameni 45 minut, průběžně kontrolujeme množství vody.
  7. Nakonec vaříme bez pokličky, aby se všechna přebytečná tekutina vypařila.

Literatura

Recept je z kuchařky Wieke Nelissen: International Summer Macrobiotic Cookbook.

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz

Recepty