Nacházíte se zde: Zrnění >> Recepty >> Květáková polévka

Květáková polévka Doporučený

  • Doba přípravy: 20
  • Náročnost: Snadné
  • Vliv na zdraví: Uvolňující
  • Posiluje element: Země (slinivka, slezina, žaludek)
  • Vyžaduje techniky: Vaření, Soté
  • Typ receptu: Hlavní jídlo
  • Dopřejeme si: Občas
  • Vhodné pro: Dospívající děti, Kojence - příkrmy
  • Převaha energie: Spíše jin

Tato polévka je určena k posílení elementu země, svou sladkou chutí prospívá slezině, slinivce a žaludku. Velmi nenáročný recept, který zabere asi 20 minut a lze jej připravit ve variantě s olejem i bez něj. Pokud navíc nepoužijeme ani sůl a místo mixování propasírujeme, hodí se i jako příkrm pro naše nejmenší.

 

Ingredience

  • Květák
  • Cibule
  • Olej dle výběru (nemusí být)
  • Sůl

Postup

 

  1. Pokud jsme zvolili variantu s olejem, začneme první s cibulí na kostičky, kterou smažíme do sklovata. Poté přidáme ještě na 2 minuty květák a podlijeme vřelou vodou. Ve variantě bez oleje pouze do vařící se vody vhodíme zeleninu a osolíme.
  2. Vaříme 5-7 minut, poté případně dochutíme solí a vaříme dalších 8 minut.
  3. Rozmixujeme nebo přepasírujeme.
  4. Podáváme ozdobené zelenou posypkou – pažitka, petrželka, nori vločky, cibulka, pórek…

V závěru do polévky můžeme vmíchat trochu sojového jogurtu Sojade.

K variantě bez oleje můžeme podávat krutony.

Poslouží i jako základ eintopfu - stačí přidat nějakou obilninu a fazole či vmíchat uvařené těstoviny a posypat strouhaným uzeným tofu či smaženým tempehem.

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz

Recepty