Nacházíte se zde: Zrnění >> Makrobiotická encyklopedie >> Potraviny >> Zelenina >> Lotosový kořen

Lotosový kořen

  • Element: Kov
  • Kyseliny a zásady: Silně zásadotvorné
  • Dopřejeme si: Občas
  • Původní: Ne
  • Zařazení potraviny: Zelenina
  • Léčivka: Ano

Posiluje

Plíce, průdušky, krev, dýchací cesty, kosti, svaly, vazy, mozek, sliznice všech orgánů.

Pěstování

Pěstuje se v rybnících v bahně. Pokud máte někdo zkušenosti s pěstováním v Česku, prosím, podělte se o svou zkušenost!

Původ

Čína, bahenní prostředí rybníků

Formy výskytu

Sušený, čerstvý

Kde ho lze sehnat

Dan Doležal – čerstvý i sušený

Tržnice v Tiskařské ulici na Praze 10 - čerstvý

Způsoby přípravy

  • Ze sušeného kořene lotosu se dá připravit odvar – předem se namočí na půl hodiny a poté se vaří asi 10 minut. Vyluhované části můžeme sníst.
  • To samé můžeme udělat i s lotosem čerstvým, ovšem ho nemusíme namáčet.
  • Hutný puding získáme nastrouháním a vymačkáním lotosové šťávy, kterou poté zahříváme za stálého míchání do zhoustnutí.
  • Lotos můžeme přidat do zeleniny smažené či na páře.
  • Výtečná, ale už ne tak léčebná je lotosová tempura. Recepty na tempuru najdete v sekci Recepty.

Účinky

Kořen lotosu pomáhá odhleňovat organismus, dodává tělu potřebné minerály a je tak skvělou prevencí zlomenin (či napomáhá jejich případnému léčení). Lotos je také podáván jako lék při mozkové příhodě – pomáhá zacelovat tkáně a cévy v mozku. Mohou jej užívat i děti.

 

 

O autoru

Kateřina Kyselová

Spolu se svým manželem Honzou a dcerou Ladou žije nově na Broumovsku, uprostřed Javořích hor.

Přijeďte se podívat .)

user url Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. user email Internetová stránka: www.kyselove.cz